(010) 413 19 12‬ | | home

Dutch Architecture Abroad

NEDERLANDSE ARCHITECTUUR IN HET BUITENLAND

De Hansaviertel-woontoren van Van den Broek & Bakema in Berlijn, het CCTV-gebouw van Rem Koolhaas in Beijing, woningcomplex Lianjiang Butterfly Bay van NEXT architects, Mecanoo’s Library of Birmingham: al tientallen jaren speelt Nederlandse architectuur een toonaangevende rol in de mondiale bouwwereld. Zoals Dutch design sinds H.P. Berlage en De Stijl sowieso wereldwijd tot de verbeelding spreekt.
In toenemende mate vormen buitenlandse projecten van Nederlandse architecten – van individuele gebouwen tot stedenbouwkundige plannen en grote civiele werken – een substantieel deel van de Nederlandse bouwgeschiedenis en daarmee van ons culturele erfgoed. Bovendien vormen ze een belangrijk exportproduct. Niet alleen op het gebied van vormgeving en innovatie, maar ook waar het duurzaamheid, energie
zuinigheid en constructie betreft.

In het buitenland gerealiseerde ontwerpen van Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen zijn, opmerkelijk genoeg, nog nooit geïnventariseerd, samengebracht of vanuit een specifieke invalshoek beschreven. In landen om ons heen is dit wel al gebeurd. Architectuurhistoricus Marcel Teunissen en ontwerpers Ad van der Kouwe en Inge Croes-Kwee van Manifesta Idee en Ontwerp ontwikkelen nu een platform over dit onderwerp.
Een ambitieus en innovatief project, waarvoor de tijd meer dan rijp is.